Festival ruimten

We hernoemden onze 4 scènes in 2019, als een eerbetoon aan een van de grondleggers van het Folk Festival en de Waalse muziek.

 

Ruimte Lejeune

Genoemd naar Jean-Louis Lejeune, die stierf in 2001. Hij was de conservator van '' the Music Box '' in Lavoir, een kleine muziekschool, waar ruimte was voor de traditionele muziek. Daar ontmoeten muzikanten elkaar en zo wordt ‘de Music Box’ een mini-cultureel centrum. Daar ook ontstond  in 1992 het gekke idee: “Als we nu eens een festival maakten? ''. Jean-Louis klopte op de deur van zijn schoonfamilie, eigenaar van de ‘Moulin de Ferrière’. En ja …het folkfestival was  gelanceerd!

 

Ruimte Charneux

Genoemd naar Constant Charneux, afkomstig uit de regio Bastogne. Hij stierf in 1975. Hij bespeelde een ongebruikelijk instrument, een viool waarvan de resonantiekamer vervangen werd door een diafragma en een phonograafhoorn! 
Hij was vader van zes kinderen, hij animeerde het bal, was virtuoos op zijn instrument. Uit beschrijvingen van  “weldenkende" mensen, maakten we op dat hij maar één droom had:  iedereen aan het dansen krijgen met deuntjes van bij ons!

Constant Charneux (foto Maurice Flamand te Champs en 1973)

Bron : https://www.canardfolk.be/index.php?rub=282&sub=283

 

Ruimte Melchior

Genoemd naar Elisabeth Melchior, die in 1999 stierf. Zij was een accordeoniste en zangster uit de regio Malmedy. Muzikante uit een gewoon milieu. Een zeer eenvoudige en erg sympathieke kleine dame. Zij noteerde de woorden van tal van oude liederen, een echte schat voor Wallonië. Ze liet ons een repertoire achter, dat door veel muzikanten en dansgroepen opgevangen werd.

Elisabeth Melchior (aan de linkerkant) (foto Françoise Lempereur)

 

Bron : https://www.canardfolk.be/index.php?rub=282&sub=288

 

Ruimte Schmitz

Genoemd naar Henri Schmitz, die in 1977 overleed.  Hij is een violist, afkomstig uit de omgeving van Bastenaken. Hij animeerde ieder bal, de muzikale avonden, de dans en de liederen, de verhalen ... Een groot deel van zijn repertoire komt van zijn grootvader en via zijn vader tot bij ons ... Een prachtige familie die hierdoor het Waalse repertoire wist te verrijken.

Bron : https://www.canardfolk.be/index.php?rub=282&sub=290